Op.Dr. Mustafa Nuri Alihanoğlu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

  • Aliçetinkaya,Bulvarı No:17,YeniEfes Apt Kat:1 Alsancak-Konak-İzmir

  • 0232 463 23 63 0530 388 38 63

SUDA DOĞUM



SUDA DOĞUM


Gebelikten şüphelenen bayanların ilk yapması gereken adet tarihinde gecikme olup olmadığını kontrol etmektir. Eğer gecikme yaşanmışsa (BTHCG)gebelik testi yada idrar testi yapılmalıdır.


Gebeliğin ilk haftaları ve bazen ilerleyen dönemlerinde de karın ve kasık ağrısı olabilmektedir. Ani hareketlerde bu ağrı şiddetlenebilir. Bu ağrı rahmin büyümesine bağlı olan bir ağrıdır.


Doktorunuzla önceden doğumun nerede ve ne şekilde yapılacağını görüşerek planlanmalı ve epidural anestezi veya başka müdahalelerin uygulanıp uygulanmayacağı hakkında bilgi alınmalı.


Doğum 2 şekilde uygulanır. Normal doğum ve sezeryan doğum. Normal doğum 38-40 hafta arasında kendiliğinden başlayan rahim kasılmalarıyla başlar. Normal doğumda 30dk sonra plesanta ve zarları kendiliğinden rahimden dışarı atılır. Normal doğum sırasında bebeğin inişinde ve rahim ağzının açılmasında ilerleme olmaması ve normal doğumdan fazla uzaması normal doğum sırasında bebeğin kalp atımlarında yavaşlama bebeğin kordon sarkması ve sıkışması doğum sırasında aşırı kanaması ve çoğu sebeplerden dolayı hasta sezeryana dönebilir.


Sezeryan doğum vajinal yoldan mümkün olmayan normal doğumlarda rahmin kesilerek doğumun gerçekleştiği bir ameliyattır. Rahim açılır ve aminon sıvı boşaltılarak bebek doğurtulur. Ameliyat ortalama süresi 30-40 dk dır. Sezeryan doğumda anestezi verilmesi şarttır. Verilen anestezi genel anestezi veya belden aşağı uyuşturan spinal veya epidural anestezi de olabilir. Ameliyat öncesi hasta ameliyat odasına alınır ilk önce anestezi doktoru ile görüşme gerçekleşir. Anestezi doktoru hastaya uygulanacak olan anestezi hakkında bilgi verir ve uygulanır.

 

Hastanın cilt bölgesi temizlenir ve örtülür. İdrar sondası takılır ve sonda ameliyattan sonra birkaç saat sonra çıkartılır. Ameliyatta cilt ve cilt altı rahim katları kesilerek rahim içine ulaşılır bu esnada görülen bebeğin su kesesi kesilerek su boşalırken bebek rahim dışına çıkarılır, açılan dokular sonra tek tek dikilerek kapatılır. Cilt kısmı genelde kendinden eriyen dikişlerle dikilir. Sezeryan dan sonra hastanede ortalama kalış süresi 1-3 gün arasında iyileşme normal doğumdan daha uzun sürede gerçekleşir.